Ještĕ Jednou Mašínové Tentokráte v New York Times

7. 06. 2008 15:19:01
Minulé pondělí vyšel v New York Times článek zabývající se bratry Mašíny http://www.nytimes.com/2008/06/02/world/europe/02czech.html?_r=1&scp=1&sq=masin&st=nyt&oref=slogin
Nemyslím si, že je nutné se zabývat podrobnostmi celého příběhu ale zarazilo mě, že téměř polovina národa považuje bratry za zločince a vrahy.
Kdykoliv se však někdo ozve že by to mohlo být jinak , je považován za příznivce teroristů či snad něco daleko horšího.

http://nutil.blog.idnes.cz/c/38114/O-bratrech-Masinech-starsi.html

Není tedy divu, když se v New York Times dozvím od Erika Taberyho, historika a novinaře, že v roce 1938 a poté 1948 (a já dodávám 1968) se český národ vzdal bez jediného výstřelu a téměř bez odporu. Tímto velice taktně naznačil, že jde o jistý národní rys.

Erik Tabery, a historian and journalist, noted that in 1938, Czechoslovakia was carved up by the Nazis with Western connivance — without the Czechs firing a single bullet. Then, after the Communist coup in 1948, Czechoslovak democracy perished with barely a struggle.
A jsme u toho, co vlastně chci říct − také bych asi neschválil zabití 6 policajtů, jenže já jsem nikdy nebyl na útěku v roce 1953. Utekl jsem až v roce1986 a i tenkrát bych byl „zabil“ vojáka, který ochotně natáhl spoušť a namířil samopal na mého tříletého synka, kdybych mohl a měl čím ... dnes bych byl asi odsuzován stejně jako Mašínové.
Mašínové utekli, aby mohli válčit v US Army proti Rusům. Vĕřili, že válka s Rusem je nevyhnutelná.
Pamatuji se, jak z ničeho nic v sedmdesátém roce naši skautští rádcové začali povykovat, že na sebe nikdy pionýrský šatek nevezmou. Netrvalo dlouho a všichni je mĕli. Všichni až na jednoho, ale Fidel už mezi nás nikdy nesměl...
A z nás se tím přes noc stal oddíl svazáků. Bylo to pro komunisty snadné využít naši důvěru ke starým rádcům. Jenže to, v čem se přepočítali, byly základní morální principy, které nám tĕch pár let skautingu dalo.
Netrvalo dlouho a společně s dvĕma kamarády jsme odhalili podvod s teplou vodou a poplatky za byty první třídy. Napsali jsme petici a začali první protistátní podpisovou akci, aniž jsme to tušili. Co bylo na tom nejkrásnější, dělali jsme to pod hlavičkou SSM!

Už tenkrát jsme naráželi na ten klasický postoj − „Nehas co tĕ nepálí.“ a „Co když vás zavřou?“, nebo „kluci máte práci, školu, nic vám neschází...“

Během několika dnů jsme měli přes tisíc podpisů. Ale pak se začalo proslýchat, že po nás jdou a když si nás zpoza záclony vyfotil jeden bolševický aparátčik, kluci to vzdali a já zůstal sám.
Den na to jsem zvonil v pátem patře paneláku na své honbě za podpisy. Otevřeli se dveře a příjemný pán mě pozval dovnitř. V pokoji už na mě další tři čekali.

Nejsem žádný hrdina. Každý, kdo mě zná, to potvrdí, ale jak jde o spravedlnost, patřím mezi ty hloupé pitomce, co jim je jedno, jestli jejich rodina přijde o obživu , nebo něco horšího. Jdu za svým, protože pevně věřím, že krucinál někdo přece začít musí. Vím, že mezi hrdinou a pitomcem je jen malej rozdíl, a také vím, že většina Čechů mě má a bude mít za pitomce...
Tady u nás dělám to samé. Dokonce konferenční místnost, kterou používá osobní oddělení k vyšetřování vnitřních věcí má přezdívku − „Ivanova“. Bojuju hlava nehlava za své přesvědčení...a ani tady v USA se to občas nevyplatí.

Jenže krucinál někdo přece začít musí, ať už je to doma, kdy řeknete své družce, že už toho bylo dost, tchýni, aby už příště nechodila, v práci šéfovi ,aby se vám neobtěžoval říkat o přesčas nebo začít revoluci.
A tak je to i s Mašíny − nezabili přeci pro nějakou přiblblou víru ani kvůli politickému přesvědčení, zabili na utěku ke svobodě, protože nechtěli zůstat sedět s rukama v klíně. Ukázali lidem, že je i jiná cesta, a to se prostě počítá. Myslím si, že tohle je to, co se v knize života hodnotí jako plus.



Autor: Ivan Suchel | sobota 7.6.2008 15:19 | karma článku: 20.11 | přečteno: 1668x

Další články blogera

Ivan Suchel

O hodných lidech ,hasičích a policajtech mimo mísu.

Ze služebního vozu vystoupila drobnější blondýnka a vyšší hubený policista. A pak najednou jako když mávne proutkem a já se ocitl v období normalizace. Paní po mně nekompromisně vyjela, že jsem neměl psa pod kontrolou a tím poruši

20.6.2023 v 12:47 | Karma článku: 28.26 | Přečteno: 890 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 138 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 278 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.10 | Přečteno: 150 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1672

Jsem Kladeňák jako poleno. Vrátil jsem se z Kalifornie kde jsem žil skoro 38 let. Trochu písmák, písničkář, trochu potrhlo, deset let za volantem v kladenské Jednotě. A taky muzikant. V Americe jsem se živil porůznu, ajťák pro sociálku ale I myč nádobí, řidič, I hrdý (tehdy) majitel firmy NEW OHAVA. A kromě toho básnil a taky trochu přednášel. Máme kapelu The Bad Czechs,  která už hrála v Kaliforniji tedˇ v českém složení hrajeme v Kladně a okolí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...